Slimme Thermostaten voor Infrarood Vloerverwarming: Overheat Protectie Uitgelegd

overheat protectie elektrische vloerverwarming

In de wereld van huisverwarmingstechnologie heeft infrarood vloerverwarming de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Deze vorm van verwarming biedt niet alleen comfortabele warmte, maar ook energie-efficiëntie en esthetische voordelen. Om de volledige voordelen van infrarood vloerverwarming te benutten en tegelijkertijd veiligheid te garanderen, maken steeds meer mensen gebruik van slimme thermostaten die zijn uitgerust met geavanceerde functies zoals overheat protectie. In deze blog gaan we dieper in op hoe deze overheat protectie werkt en waarom het essentieel is voor de veiligheid van je infrarood vloerverwarmingssysteem.

De Werking van Infrarood Vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming werkt door infraroodstraling uit te zenden d.m.v. de carbon/koolstof in de verwarmingsfolie. Deze straling verwarmt de vloer, die op zijn beurt de omliggende objecten en mensen in de ruimte verwarmt. Het is een efficiënte en gelijkmatige manier van verwarmen, maar het vereist zorgvuldige regeling om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt en oververhitting wordt voorkomen.

Het Belang van Overheat Protectie

Oververhitting in een infrarood vloerverwarmingssysteem kan leiden tot schade aan de vloer, verhoogd energieverbruik en, nog belangrijker, veiligheidsproblemen. Om deze reden zijn slimme thermostaten voor infrarood vloerverwarming uitgerust met overheat protectie, een functie die ontworpen is om oververhitting te voorkomen. Maar hoe werkt dit precies?

Hoe Overheat Protectie Werkt

Overheat protectie is een veiligheidsfunctie die ervoor zorgt dat de temperatuur van de vloer niet boven een bepaalde drempel stijgt. Wanneer de thermostaat detecteert dat de temperatuur van de vloer deze drempel overschrijdt, zal het systeem automatisch de verwarming uitschakelen om oververhitting te voorkomen. Op het scherm wordt dit aangegeven d.m.v. een schild symbol of alarm. Dit proces kan als volgt worden uitgelegd:

  1. Temperatuursensoren: De thermostaat is uitgerust met vloertemperatuur sensor die de temperatuur van de vloer voortdurend meet.

  2. Drempelwaarde: De thermostaat heeft een vooraf ingestelde drempelwaarde voor de maximale toegestane temperatuur van de vloer. Deze drempelwaarde kan variëren, maar ligt meestal rond 27 - 28 graden Celsius.

  3. Automatische Uitschakeling: Wanneer de vloersensor aangeeft dat de vloertemperatuur de drempelwaarde nadert of overschrijdt, zal de thermostaat automatisch de vloerverwarming uitschakelen. Dit voorkomt verdere opwarming en oververhitting.

  4. Afkoeling: Nadat de vloerverwarming is uitgeschakeld, zal de vloertemperatuur beginnen af te koelen. Veel thermostaten zijn zo ingesteld dat de temperatuur met ongeveer 5 graden Celsius daalt voordat de verwarming weer wordt ingeschakeld.

Deze cyclus van automatische uitschakeling en afkoeling zorgt ervoor dat de vloertemperatuur binnen een veilig bereik blijft en oververhitting wordt voorkomen. Het is een cruciale functie om de veiligheid en efficiëntie van infrarood vloerverwarmingssystemen te waarborgen.

Indien u de overheat protectie alarm wilt voorkomen, kunt u de vloerverwarming ook alleen aansturen op de vloertemperatuur. Lees meer in deze handleiding hoe u dit kunt instellen.

Conclusie

Infrarood vloerverwarming is een geweldige manier om je huis te verwarmen met efficiëntie en comfort, maar het is essentieel om de temperatuur zorgvuldig te regelen om oververhitting te voorkomen. De overheat protectie-functie in slimme thermostaten speelt hierbij een cruciale rol door te zorgen voor een veilige en optimale werking van het systeem. Bij het kiezen van een thermostaat voor je infrarood vloerverwarmingssysteem, is het raadzaam om te letten op deze belangrijke veiligheidsfunctie. Zo kun je genieten van de voordelen van infrarood vloerverwarming zonder je zorgen te maken over mogelijke oververhitting en schade aan je vloer.