Thermostaat inregelen voor gebruik infrarood vloerverwarming

thermostaat voor infrarood vloerverwarming

Om optimaal te kunnen genieten van uw infrarood vloerverwarming is het van belang dat de thermostaat juist wordt ingesteld. In deze blog gaan we het daar uitgebreid over hebben. 

Maximale vloertemperatuur instellen:
Het is belangrijk om te weten wat de maximale vloer temperatuur mag zijn. Vaak staat dit beschreven in de voorwaarde van de vloer. Ga hier niet overheen. Meestal is dat voor laminaat en parket (hout) 28°C en voor PVC en vinyl 27°C.
Meestal wordt hier de oppervlaktetemperatuur bedoeld. Hiermee bedoelen ze de temperatuur aan de bovenkant van de vloer. De vloersensor meet de temperatuur aan de onderkant van de vloer. Wanneer je de maximale toegestane vloertemperatuur begrensd op de bovenstaande waarde dan zal de onderkant van de vloer nooit over de maximale vloertemperatuur heen gaan. De bovenkant (oppervlaktetemperatuur ) van de vloer zal dan 1 a 2 graden lager uitvallen. Hierdoor heb je een zekerheid dat je nooit over de maximale oppervlaktetemperatuur heen gaat. 

U kunt de maximale vloertemperatuur in de geavanceerde instellingen aanpassen. Dit is te vinden in de handleiding van de thermostaat.

Hoofdverwarming of bijverwarming:
Het is van belang om te weten of de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt gebruikt.

 • Voor hoofdverwarming is het belangrijk dat de bezettingsgraad richting de 90% van de netto vloeroppervlakte gelegd wordt. De regel is hoe hoger de bezettingsgraad des te krachtiger de hoofdverwarming. 
 • Voor bijverwarming is de bezettingsgraad een stuk lager. Hier wordt alleen de vloer opgewarmd waar de verwarmingsfolie gelegd is. Denk hierbij aan een strook in de keuken, een gedeelte bij het zit gedeelte of eettafel. Let op: In deze situatie wordt de kamer temperatuur nauwelijks opgewarmd. 

 

Het inregelen van de thermostaat voor hoofdverwarming:
Voor het gebruik als hoofdverwarming kunt u de vloertemperatuur aansturen of de ruimte temperatuur. Dit is erg persoonlijk. Veel mensen zijn gewend om de kamertemperatuur aan te sturen. Het aansturen op alleen de vloertemperatuur vergt iets meer opvoeding in de regeling. 
Houd uw handleiding bij de hand.

 • Aansturing op de kamertemperatuur:
  Kies in de geavanceerde instellingen voor optie "ruimte & vloer" of bij sommige thermostaten "All".
  Bent u heel de dag thuis? Zet de ruimte temperatuur 's nachts op 16 of 17°C. 's morgens kunt u de thermostaat op de gewenste temperatuur zetten bijvoorbeeld 20°C. Zet de thermostaat 1 uur voordat u gaat slapen terug op 17°C. Alle ruimtes waar u niet verblijft kan de thermostaat uit. De kamertemperatuur stijgt gemiddeld met 2°C/uur.
  Bent u overdag niet thuis? Zet de ruimte temperatuur 's nachts op 16°C. Zet de thermostaat begin van de middag op 17,5°C. 1 uur voordat u thuis komt zet u de thermostaat op de gewenste temperatuur bijvoorbeeld 20°C.  Zet de thermostaat 1 uur voordat u gaat slapen terug op 16°C. Alle ruimtes waar u niet verblijft kan de thermostaat uit. De kamertemperatuur stijgt gemiddeld met 2°C/uur.

 • Aansturing op de vloertemperatuur.
  Kies in de geavanceerde instellingen voor optie "vloer" of bij sommige thermostaten "OUT".
  Met de aansturing op de vloertemperatuur kan het iets meer zoekwerk zijn wat voor u behaaglijk is. Je zal in de eerste dagen per dag moeten evalueren en de temperatuur moeten bijstellen. 
  Bent u heel de dag thuis? Zet de vloertemperatuur 's nachts op bijvoorbeeld 18°C. 's morgens zet je de vloertemperatuur voor 1 a 2 uur lang op 25°C. Hierna zet je de vloertemperatuur op 21,5°C of 22°C. Zet de thermostaat 1 uur voordat u gaat slapen terug op 18°C. Alle ruimtes waar u niet verblijft kan de thermostaat uit. 
  Bent u overdag niet thuis? Zet de vloertemperatuur 's nachts op bijvoorbeeld 18°C. 's middags 1 a 2 uur voordat u thuis komt zet je de vloertemperatuur voor 1 a 2 uur lang op 25°C. Hierna zet je vloertemperatuur op 21,5°C of 22°C. Zet de thermostaat 1 uur voordat u gaat slapen terug op 18°C. Alle ruimtes waar u niet verblijft kan de thermostaat uit. 

Het inregelen van de thermostaat voor bijverwarming:
Ons advies is om in deze situatie alleen de vloertemperatuur aan te sturen. Omdat de kamer temperatuur (bijna) niet kan klimmen met een lage bezettingsgraad, heeft het in dit geval geen zin om de kamer temperatuur aan te sturen. 

Bij de meeste thermostaten kan je in de geavanceerde instellingen de settings eenvoudig aanpassen. In de handleiding die meegeleverd is met de thermostaat staat uitgelegd hoe je in deze geavanceerde instellingen terecht komt. Pas hier de setting aan (sensor selectie of sensor stand) waar gekozen kan worden tussen (1) vloer of (2) Ruimte en vloer. Zet deze waarde dus op (1) vloer.

Zet de temperatuur van de vloerverwarming 1 uur van tevoren op de gewenste temperatuur op bijvoorbeeld 25°C