Energie besparen met infrarood vloerverwarming

Minder op de meter

Om het verbruik van de infrarood vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming zo laag mogelijk te houden hebben we een aantal tips waar u rekening mee kunt houden. Wij zeggen dan ook altijd

“het verwarmen is het probleem niet. De warmte vasthouden is een kunst”.

Isoleren:
Met isolatie houd u de warmte zo lang mogelijk vast. Denk hierbij aan vloerisolatie, wand, gevel of spouwisolatie, plafondisolatie en ramen.
Omdat infrarood vloerverwarming het meest wordt toegepast is het belangrijk dat er onder de vloer een optimale isolatie aanwezig is.

Vloerisolatie:

 • Heeft u een kruipruimte?
  Zorg dan dat u een isolatie toepast met een minimale isolatiewaarde (Rd >3.5). Plaats de isolatie direct tegen de onderkant van uw vloer. Let op: Isolatieparels (EPS korrels) is niet geschikt als warmte-isolatie.
  - Onder betonnen vloeren kunt u PIR isolatieplaten gebruiken. Als extra isolatie kunt u XPS 20 mm direct op uw betonnen vloer plaatsen.
  - Onder Houten vloeren kunt u isoleren met steenwol of glaswol.
 • Heeft u geen kruipruimte?
  Plaats dan direct op de basisvloer als eerste laag XPS 20, 30, 40 50 of 60 mm. Met een drukvastheid van >250 kPa. Hierop komt direct uw ondervloer.
  Belangrijk: voor click PVC vloeren is alleen XPS 40 mm met een drukvastheid van 500 kPa of meer toegestaan. Hierop wordt geen ondervloer meer geplaatst. De vloerverwarming wordt dan direct op de XPS platen gelegd. 

Plafondisolatie:
Heeft u een holle plafond afgewerkt met een gipsplaat? Dan kunt u deze isoleren met isolatie of volspuiten met cellulose.
Heeft u een betonnen plafond? Dan kunt u geen verbetering aanbrengen.

Ramen:
Met slechte ramen verlies je veel warmte. Hoe hoger het rendement van de ramen hoe beter het de warmte vasthoud. Heeft u wat oudere ramen zoals enkel glas of dubbel glas? Dan is het verstandig om ze in de toekomst te vervangen voor dubbel glas (HR++) of zelfs triple glas (HR+++).

Tochtstrippen plaatsen:
Controleer of de oude tochtstrippen bij de voordeur, achterdeur en ramen nog goed zijn. Zo niet, dan kunt u ze beter vervangen. Bij gebrek aan een goede tochtstrip verliest u veel warmte!
Plaats aan de onderkant van de deur tussen de woonkamer en gang een tochtstrip.

Afzuigkap:
Bij een recirculatie afzuigkap verliest u geen warmte. De warmte van de pannen wordt terug de kamer ingeblazen. Dit is anders bij een afzuigkap met een afvoer naar buiten. De gecreëerde warmte van de pannen wordt naar buiten geblazen inclusief de warmte van de kamer. Zet de afzuigkap dan ook niet op zijn hoogste stand. Staat de afzuigkap uit en u voelt koude wind uit de afzuigkap naar binnen komen? Plaats dan een terugslagklep in de afvoerpijp.

Kamer afsluiten:
Heeft u een open trap? Plaats hier dan een deur zodat de warmte niet de trappengat in kan verdwijnen.

Gang:
Is de gang open met de woonkamer? Plaats hier dan een tussendeur. Om de twee ruimtes te kunnen afsluiten. Zo houd u de warmte in de ruimte.
De vloerverwarming in de gang kan niet als hoofdverwarming gebruikt worden. Dit komt omdat er vaak een koude buitendeur aanwezig is en een open trap naar boven/beneden. Stuur daarom alleen de vloertemperatuur aan.

Ventilatiesysteem: Zet bij koude dagen uw ventilatiesysteem uit of op een lage stand.