Welke ondervloer gebruiken voor infrarood vloerverwarming?

ondervloer voor infrarood vloerverwarming

Welke ondervloer is geschikt voor uw vloer in combinatie met infrarood vloerverwarming?

Allereerst is het belangrijk te weten dat er ondervloeren zijn die wel en niet geschikt zijn voor vloerverwarming. De ondervloeren die niet geschikt zijn voor vloerverwarming, zijn juist WEL geschikt voor infrarood vloerverwarming.
Hieronder leest u waarom dat is.

Ondervloer geschikt voor vloerverwarming:
Wanneer er in de beschrijving of op de verpakking van de ondervloer staat dat deze geschikt is voor vloerverwarming, dan betekend dit dat de ondervloer een lage warmteweerstand (R-waarde) heeft. Dit zijn vooral ondervloeren die geschikt zijn voor traditionele vloerverwarming of elektrische vloerverwarming. Hierbij ligt de warmte bron onder de ondervloer. Door de lage warmteweerstand van de ondervloer kan de warmte makkelijk door de ondervloer heen. Een lage warmteweerstand betekend dat het nog steeds een deel van de warmte zal tegenhouden. Deze type ondervloeren zijn niet geschikt voor infrarood vloerverwarming. Omdat de warmte relatief makkelijk door de ondervloer heen kan, betekend dit ook dat als de warmtebron op de ondervloer ligt, deze warmte makkelijk door de ondervloer weg kan naar beneden toe. Dit is niet wat u wilt!

Heat-foil is een veelgebruikte ondervloer die wordt gebruikt icm traditionele vloerverwarming.
Heat foil heeft een warmteweerstand (R-waarde) van 0,014 m².K/W Hierin zie je duidelijk dat de waarde veel lager ligt dan heatblok of redupax ondervloer. Zie hieronder.


Ondervloer niet geschikt voor vloerverwarming.
Dit zijn over het algemeen de ondervloeren die juist wel geschikt zijn voor infrarood vloerverwarming. Deze ondervloeren hebben een hoge warmteweerstand. Dit betekend dat de warmte moeilijk door de ondervloer heen kan. Omdat bij infrarood vloerverwarming de verwarmingsfolie op de ondervloer wordt geplaatst, dan wilt u dat de warmte naar beneden geblokkeerd wordt en op deze wijze de warmte alleen nog maar naar boven door uw vloer weg kan.
Een voordeel is dat uw vloer op deze manier een extra isolatie krijgt. De kou wordt buiten gehouden en de warmte wordt binnen gehouden. Dit is dan ook tevens één van de vele voordelen van infrarood vloerverwarming.

  • Heatblok 6: R-waarde: 0,17 m².K/W
  • Heatblok 8: R-waarde: 0,24 m².K/W
  • Redupax 9 mm: R-waarde: 0,168 m².K/W
heatblok voor infrarood vloerverwarming
redupax voor infrarood vloerverwarming

Drukvastheid van de ondervloer.
Naast de Isolatiewaarde en de warmteweerstand van de ondervloer is het ook belangrijk dat de drukvastheid van de ondervloer in de voorwaarde valt van uw nieuwe vloer.
Ga altijd na bij uw vloerleverancier wat de minimale drukvastheid moet zijn van de ondervloer. Drukvastheid wordt uitgedrukt in kPa (kilopascal).

Er zijn 2 type ondervloeren die uitermate geschikt zijn voor infrarood vloerverwarming. 

  • Heatblok 6 of 8 mm
  • Redupax 9 mm

Heatblok 6 of 8 mm wordt gebruikt voor laminaat, hout, parket en lamel parket.
Redupax wordt over het algemeen gebruikt voor klik PVC vloeren. Redupax is ook zeker geschikt voor laminaat, houten vloeren.

Jumpax Basic is een stabiliserende tussenlaag die tussen de verwarmingsfolie en de vloer komt. Jumpax Basic wordt alleen toegepast als uw vloer verlijmd moet worden. Denk hierbij aan plak PVC, vinyl, tapijt etc.
De onderstaande afbeelding is een combinatie van heatblok 6 mm als ondervloer, verwarmingsfolie, jumpac Basic en plak PVC.

plak PVC op infrarood vloerverwarming