Infrarood vloerverwarming plaatsen onder uw bestaande vloer? Geen probleem! Lees hier hoe

vloerverwarming onder uw bestaande vloer

Heeft u ook een woonkamer, slaapkamer, hobbykamer of kantoor waar de vloer koud aanvoelt, en zijn hierdoor uw voeten ook altijd koud? Met de nieuwste techniek vloerverwarming op basis van infrarood straling is dat verleden tijd.

Het is natuurlijk een mooi moment om infrarood vloerverwarming aan te schaffen als u gaat verhuizen naar een woning waar nog een vloer ingelegd moet worden. Ook wanneer uw vloer versleten is of u gewoon een nieuwe vloer wilt aanschaffen is het een mooi moment om vloerverwarming aan te schaffen.

Maar wat als uw vloer er al een paar jaar in ligt en u spijt heeft dat u toen geen vloerverwarming had aangeschaft? Of u graag vloerverwarming wilt hebben omdat u van die lelijke radiatoren af wilt?

Lees in dit geval verder, want daar is een mooie oplossing voor.

Alle bestaande vloeren (behalve plavuizen, tegels, gelijmde pvc of gelijmde/gespijkerde houten vloeren) kunnen tijdelijk eruit gehaald worden. Deze kleine verbouwing neemt ongeveer 1 dag in beslag. Je wilt natuurlijk niet dat wanneer je de planken eruit hebt gehaald dat het tijdens het herplaatsen een grote puzzel wordt.

Hoe kun je het best een bestaande vloer georganiseerd er uit halen?

Voordat u aan deze klus begint kan het handig zijn om een plattegrond te maken van de kamer met daarop de planken en de gemarkeerde nummers. Veder is het verstandig om genoeg plak labels in huis te halen. Dit zijn witte stickers die je op een oppervlak kunt plakken en hier op kunt schrijven.
plaklabels voor vloer herplaatsen

Stap 1.
U begint met het labelen van de plinten. Kies voor u zelf een hoek uit in de kamer waar u begint met de eerste label. Op deze label zet u nummer 1 neer en plak deze op de plint. De volgende plint die er naast zit labelt u nummer 2 etc. Zorg dat u alle plinten op een logische volgorde markeert.
Laminaat nummeren

Stap 2.
Haal nu de plinten voorzichtig van de muur af en leg ze weg.

Stap 3.
Dit zelfde principe kunt u toepassen voor uw vloer. Begin aan de kant van de kamer waar u in het verleden geëindigd bent met het plaatsen van uw vloer. U haalt de vloer eruit in omgekeerde volgorde dan wanneer u de vloer plaats. Wanneer dit onbekend is kunt u een kant kiezen waar de vloer het makkelijkste er uit gaat. Vaak is dit de kant waar de plank in de breedte smaller is, dit komt omdat men vaak eindigt met een plank die in de breedte ingekort moet worden.

Zorg dat u met de eerste plank in de hoek begint met labelen. Op deze label zet u 1 neer en plak deze op de plank. De volgende plank die er naast zit labelt u nummer 2 etc. Zorg dat u alle planken op een logische volgorde markeert. Zie onderstaande voorbeeld.

Stap 4.
Wanneer alles eruit gehaald is, kunt u beginnen met het installeren van de verwarmingsfolie. Kijk op onze handleiding hoe de installatie van de verwarmingsfolie in zijn werk gaat.

Stap 5.
Wanneer de vloerverwarming is geïnstalleerd en gecontroleerd, kunt u beginnen met het herplaatsen van de vloer. Begin met het laatste getal van de plank die u eruit heeft gehaald en plaats deze terug. Houd wel rekening met dezelfde vrije ruimte tussen de muur en de plank die er voorheen ook was. Maak de rest van de vloer af en werk op volgorde.

Stap 6.
Nu kunt u de plinten herplaatsen op numerieke volgorde.

Tip: Tijdens deze klus raden we aan om gelijk een geschikte ondervloer te kiezen. Dit is een ondervloer met een hoge Rc-waarde en aan de onderzijde reflecterende folie. Hiermee behaald u een optimaal resultaat en bespaard u extra op uw verbruik.