Hoe werkt infrarood verwarming?

Wanneer we buiten in de zon zitten dan voelen we al snel de warmte van de zon. Wanneer er een wolk voorbij komt dan is het al meteen een stuk frisser. De straling die van de zon afkomt kunnen we niet zien. We kunnen ze alleen voelen.

Infrarood straling verwarmt ons net als de zon dat doet. Infrarood straling is een veilige vorm van straling waarmee objecten en personen verwarmd worden. De straling verwarmt niet de lucht in ruimtes zoals dat met radiatoren gebeurt. Je voelt de warmte direct en meubels, vloeren en wanden worden langzaam warm. Die geven de warmte vervolgens weer af aan de lucht in de ruimte.

Infraroodstraling A, B en C?

De straling die van de zon afkomt bestaat voor 40% uit infraroodstraling. Infrarood straling is onzichtbaar voor het menselijk oog. Wel kunnen we de infrarood straling als een warmte voelen. 

Infraroodstraling is een optische straling. Optische straling wordt onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. Ultraviolet en infrarood zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.

Infrarood is al het licht in een spectrum dat loopt van ongeveer 780 nanometer tot 10.000 nm. Infrarood kunnen we in 3 categorieën indelen,  A, B en C.

 1. IR-A korte golf 750 – 1.400 nm
  Dit
   wordt vaak gebruikt voor het warm houden van voedsel, maar ook in sauna’s. Deze vorm van straling kan gevaarlijk zijn bij langdurige blootstelling.
 2. IR-B midden golf 1.400 – 3.000 nm 
  Dit wordt vaak gebruikt als terrasverwarmer of om op langere afstanden objecten te verwarmen. Hierbij geldt dat langdurige blootstelling, op korte afstand, ongezond is voor mensen en dieren.
 3. IR-C lange golf 3.000 nm – 1 mm
  Lange golf infrarood straling reikt verder en verwarmt door de objecten in de omgeving op te warmen. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en is een vorm van infraroodstraling die in de natuur voorkomt. Het grote voordeel is dat de infrarood stralen de omgeving als geheel zullen verwarmen, waardoor er een veel gelijkmatiger en comfortabeler klimaat ontstaat. Moderne infrarood panelen en verwarmingsfolie werken met IR-C. 
infrarood_spectrum_vloerverwarming

Werking van infrarood vloerverwarming.

Infraroodtechniek wordt ook in de vloer toegepast in de vorm van vloerverwarming. Er wordt dan gebruik gemaakt van onze carbon verwarmingsfolie die onder de vloer gelegd kan worden.
Bij Infrarood vloerverwarming is een vergelijkbare carbon vezel gevangen tussen 2 lagen PE folie. Door een elektrische stroom door een halfgeleider (zoals carbon/koolstof) te laten lopen ontstaat er een infrarood straling. 

De folie is zeer dun (0,3 mm) en is dus overal toe te passen. Omdat vloerverwarming niet al voorzien is van isolatie, dient u zelf een isolatielaag te plaatsen onder de infrarood vloerverwarming folie. Door een reflecteren folie zoals aluminium onder je ondervloer te plaatsen, zorgt u ervoor dat de infrarood straling weerkaatst en alleen naar boven uitgestraald kan worden. 

infrarood_vloerverwarming