De geschiedenis van vloerverwarming

Vloerverwarming begon bij de Romeinen

De eerste methode van vloerverwarming is afkomstig van de Romeinen. De Romeinen bouwde een hypocaustum. Dit zijn kanalen onder de vloer die ze met hete rook van een vuur vol laten lopen. Dit zorgde ervoor dat de vloeren en muren verwarmd werden. Echter was vloerverwarming alleen weggelegd voor de rijken omdat slaven nodig waren om het vuur in de ovens voortdurend aan te woekeren.

ontstaan van vloerverwarming
De hypocaustum van Vitruvius raakten na de val van het Romeinse rijk in onbruik, in Korea bleven de Ondol-systemen veel langer in gebruik. Soms zelfs tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw.

Openhaard en kachel

Na de Romeinse Tijd was vooral de open haard een belangrijke manier om het huis te verwarmen. Doorgaans werd er hierbij hout gebruikt om het huis warm te krijgen. De open haard bleef in de Oudheid en tijdens de middeleeuwen, tot aan de zeventiende eeuw, de belangrijkste verwarmingsmethode.

Warmwatersystemen en stoomverwarming

In 1838 vond de warmwaterverwarming ingang in Nederland, toen het eerste pand, namelijk het huis van Adriaan van der Hoop aan de Keizersgracht in Amsterdam, een warmwatersysteem kreeg. Al eerder gebruikten Nederlandse kassen warm water als verwarmingsmethode, een systeem dat voor het eerst in 1716 in Engeland gebruikt was in kassen.
Later in de achttiende eeuw werden naast warmwaterinstallaties ook stoomverwarming uitgevonden.
Eerste centrale verwarming

Centrale verwarming

In 1825 werd in Nederland, voor zover bekend, de eerste CV-installatie aangelegd.
De belangrijkste voordelen van centrale verwarming waren het veel grotere gebruiksgemak, de gelijkmatigere verdeling van de warmte en de betere luchtkwaliteit in de verwarmde ruimten. Echter bleek dat het gebruik van de centrale verwarming en radiatoren helemaal niet zo efficiënt waren als de vloerverwarming. 

Hedendaagse vloerverwarming

De prijzen van de hedendaagse vloerverwarming is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Vloerverwarming wint opnieuw aan populariteit omdat de systemen steeds zuiniger en efficiënter zijn geworden. De laatste meest efficiente methode van vloerverwarming is op basis van infrarood verwarmingsfolie. Doordat de tarieven voor gas en elektriciteit de laatste jaren hoger zijn geworden kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming om aardig wat op de stookkosten te besparen.Infrarood vloerverwarming folie